Tmavá podoba ekvádorské Wayusy je získávána tradičním způsobem sběru a sušení. Dochází zde k mírné fermentaci, která dává nápoji charakteristickou chuť a zbarvení. Připravený nápoj je tmavé barvy se specificky nahořklou zemitou chutí a lehce čokoládovým podtónem.
Wayusa, latinsky Ilex guayusa, je tradiční amazonská rostlina, jejíž listy jsou používány pro přípravu vysoce energizujícího nápoje.
Patří do stejné čeledi jako populární Yerba maté, obsahuje však daleko
větší množství zdraví prospěšných látek a má tak ještě blahodárnější
účinky na náš organismus. Najdeme zde samozřejmě kofein,
který se zde vyskytuje v podobné míře jako v kávě. Na rozdíl od kávy je
však uvolňován postupně což způsobuje dlouhotrvající stimulaci bez
nepříjemných tělesných pocitů. Další zajímavou složkou je látka theobromin, sloučenina známá pro své euforické a afrodiziakální účinky, která se vyskytuje také v kakaových bobech.
Rostlina je svým obsahem účinných látek podobná také zelenému čaji. Obsahuje látku l-theanin, která uvolňuje a uklidňuje organismus a pomáhá proti úzkostem. Je zde také přítomno velké množství antioxidantů, které podporují imunitu a zpomalují procesy stárnutí. Připravený nápoj je tmavě hnědé barvy a jeho specifickou nahořklou zemitou chuť s lehce karamelovými podtóny nelze s ničím zaměnit.
Příprava:
Wayusu ve formě drcených listů připravíme z 1 až 2 polévkových lžic, které povaříme na mírném ohni ve 400 ml vody po dobu 8 minut. Výsledný nápoj scedíme. Lze připravit minimálně dva nálevy.